Arhivirane obavijesti 2020.


VIRTUALNI
2. kongres KOKOZ-a i 4. hrvatski kongres medicinskog prava s međunarodnim sudjelovanjem

9. prosinca 2020.

Poštovani članovi Komore,

obavještavamo vas da je pristup virtualnom 2. kongresu Koordinacije komora u zdravstvu (KOKOZ) i 4. hrvatskom kongresu medicinskog prava s međunarodnim sudjelovanjem produljen do 04. travnja 2021. godine, a pratiti ga možete putem poveznice https://academia.digitalnasoba.com/Register/kimp.

Obzirom da je Hrvatska komora medicinskih biokemičara jedan od suorganizatora navedenih događanja te da tri predavanja drže i predstavnice Hrvatske komore medicinskih biokemičara pristup Kongresu je besplatan za članove naše Komore putem naprijed naznačene poveznice (linka).

Povjerenstvo za trajno usavršavanje Komore, sukladno članku 27. Pravilnika o trajnom usavršavanju magistara medicinske biokemije, vrednovalo je sudjelovanje na Kongresu i to s 2 (dva) boda za pasivne sudionike (slušače) i s 5 (pet) bodova za aktivne sudionike (predavače). Da bi pasivni sudionici ostvarili navedene bodove potrebno je pogledati 60% predavanja.


Medicinski biokemičari svoju člansku iskaznicu HKMB mogu koristiti umjesto e-propusnice

6. travnja 2020.

Poštovane kolegice i kolege,

Na zamolbu Hrvatske komore medicinskih biokemičara i u suradnji s Kriznim stožerom Ministarstva zdravstva, Stožer civilne zaštite Republike Hrvatske dostavio je Uputu Ravnateljstvu policije II o medicinskom osoblju koje nije dužno ishoditi e-propusnice. Na osnovu Upute magistri medicinske biokemije i laboratorijske medicine više ne moraju podnositi zahtjeve za izdavanjem propusnica za kretanje već uz predočenje članske iskaznice izdane od strane HKMB mogu odlaziti na posao izvan svog mjesta prebivališta ili boravišta,


Ministarstvo zdravstva: Obavijest o psihološkoj pomoći

27. ožujka 2020.
OTVORITE OVDJE

Poštovani,

U ovom trenutku usred krize, kada je sposobnost upravljanja psihološkom i psihosocijalnom dobrobiti jednako važna, kao i upravljanje fizičkim zdravljem, tim naših stručnjaka otvorio je linije za pružanje psihološke podrške svima pogođenim nastalom pandemijom. Obzirom da su zdravstveni djelatnici (liječnici, medicinske sestre i tehničari, laboranti, te ljekarnici na prvoj liniji borbe suzbijanja epidemije, obraćamo Vam se molbom za objavom naših linija na svojim službenim web stranicama. Cilj nam je pružiti svim kolegama podršku u suzbijanju sindroma sagorijevanja, nošenju sa anksioznošću od moguće zaraze obzirom na svakodnevnu izloženost koronavirusu, te podršku onima koji su u samoizolaciji i/ili su pozitivnog nalaza na COVID-19.

Razgovor sa stručnom osobom mnogima pomaže. Savjeti psihologa, psihoterapeuta i preporuke psihijatara u ovakvoj kriznoj situaciji mogu olakšati situaciju i smanjiti razinu tjeskobe te su linije naše Službe za mentalno zdravlje i prevenciju ovisnosti Nastavnog zavoda za javno zdravstvo “Dr. Andrija Štampar” dostupne svakodnevno od 8.00 do 22.00 sati.

Više informacija te preporuka što raditi u vrijeme izolacije možete pronaći na:
https://www.instagram.com/mentalisti.stampar/
https://www.facebook.com/mentalisti.nzzjz/

Telefoni za psiholosku pomoc

Stožer civilne zaštite donio Odluku o zabrani napuštanja mjesta prebivališta i stalnog boravka u Republici Hrvatskoj

24. ožujka 2020.
OTVORITE OVDJE

Poštovane kolegice i kolege,

Stožer civilne zaštite Republike Hrvatske donio je dana 23. ožujka 2020. godine Odluku o zabrani napuštanja mjesta prebivališta i stalnog boravka u Republici Hrvatskoj.

Sukladno navedenoj Odluci propusnice za ulazak i izlazak s područja prebivališta ili stalnog boravišta izdaju, ovjeravaju i potpisuju odgovorne osobe u pravnoj osobi.

Navedeno znači da medicinskim biokemičarima, zaposlenicima zdravstvenih ustanova kao što su bolnice i domovi zdravlja, propusnice izdaju, ovjeravaju i potpisuju odgovorne osobe u njihovoj zdravstvenoj ustanovi. Što se tiče koncesionara, tj. medicinskih biokemičara u privatnoj praksi, oni sami izdaju, ovjeravaju i potpisuju propusnice za sebe i svoje zaposlenike za dane kada rade.

Navedena Odluka stupila je na snagu danom donošenja.


Priopćenje Agencije za lijekove i medicinske proizvode (HALMED)

20. ožujka 2020.
OTVORITE OVDJE

Poštovane kolegice i kolege,

Hrvatska komora medicinskih biokemičara dobila je zamolbu od Agencije za lijekove i medicinske proizvode (HALMED) da svoje članice i članove informira o priopćenju koje je HALMED izdao povodom pojave netočnih informacija vezanih uz primjenu nesteroidnih protuupalnih lijekova za COVID-19.

Priopćenje HALMED-a je dostupno putem poveznice: http://www.halmed.hr/Novosti-i-edukacije/Novosti/2020/Europska-agencija-za-lijekove-objavila-savjete-o-primjeni-nesteroidnih-protuupalnih-lijekova-za-COVID-19/2307.

Prema obavijesti HALMED-a, netočne informacije šire se prvenstveno društvenim mrežama. Tekst poruke, koja se trenutačno putem Whatsapp-a distribuira među liječnicima zajedno s upućivanjem na priopćenje HALMED-a, čime se ove informacije netočno dovode u vezu s HALMED-om, dostupan je putem poveznice Whatsapp poruka_COVID-19.


Ministar zdravstva donio Odluku o mjerama mobilizacije, organizacije i rasporeda rada i radnog vremena

20. ožujka 2020.
OTVORITE OVDJE

Poštovane kolegice i kolege,

ministar zdravstva donio je dana 14. ožujka 2020. godine Odluku o mjerama mobilizacije, organizacije i rasporeda rada i radnog vremena, promjene mjesta i uvjeta rada zdravstvenih ustanova i njihovih radnika i privatnih zdravstvenih radnika u mreži javne zdravstvene službe te korištenja medicinsko-tehničke opreme i ostalih sredstava.

Navedena Odluka stupila je na snagu danom donošenja.


Nacrt prijedloga Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o medicinsko-biokemijskoj djelatnosti

17. ožujka 2020.
OTVORITE OVDJE

Poštovane kolegice i kolege,

obavještavamo Vas da je do 11. travnja 2020. godine otvoreno e-savjetovanje o Nacrtu prijedloga Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o medicinsko-biokemijskoj djelatnosti.

Svi zainteresirani mogu dostaviti svoje prijedloge, primjedbe i komentare na predloženi tekst Nacrta prijedloga Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o medicinsko-biokemijskoj djelatnosti do 31. ožujka 2020. godine na e-mail adresu: biokemija@hkmb.hr s naznakom „Primjedbe na Nacrt prijedloga Zakona o izmjenama i dopunama ZoMBD-a“.


2. kongres KOKOZ-a i 4. hrvatski kongres medicinskog prava s međunarodnim sudjelovanjem

18. veljače 2020.
OTVORITE OVDJE

Poštovani članovi Komore,

Pozivamo vas na 2. kongres Koordinacije komora u zdravstvu (KOKOZ) i 4. hrvatski kongres medicinskog prava s međunarodnim sudjelovanjem, u organizaciji Hrvatske liječničke komore i Pravnog fakulteta u Splitu, koji će se održati od 13. – 15. ožujka 2020. godine u Rovinju (Hotel Eden 4*).

Obzirom da je Hrvatska komora medicinskih biokemičara jedan od suorganizatora navedenih događanja te da će tri predavanja održati i predstavnice Hrvatske komore medicinskih biokemičara to je Povjerenstvo za trajno usavršavanje Komore, sukladno članku 27. Pravilnika o trajnom usavršavanju magistara medicinske biokemije, vrednovalo sudjelovanje članova Komore na 2. kongresu KOKOZ-a i 4. hrvatskom kongresu medicinskog prava, i to s 2 (dva) boda za pasivne sudionike (slušače) i s 5 (pet) bodova za aktivne sudionike (predavače).

Detaljne podatke vezano za sudjelovanje na 2. kongresu KOKOZ-a i 4. hrvatskom kongresu medicinskog prava s međunarodnim sudjelovanjem možete naći na mrežnim stranicama tehničkog organizatora – AORTA d.o.o. (http://www.aorta.hr/).


Plan provođenja stručnih nadzora za 2020. godinu

3. veljače 2020.
OTVORITE OVDJE

Na 13. sjednici Izvršnog odbora HKMB održanoj 24. siječnja 2020. godine usvojen je Plan provođenja stručnih nadzora nad medicinsko-biokemijskim laboratorijima i medicinskim biokemičarima za 2020. godinu.


Novine 19 / prosinac 2019.

Novine 18 / veljača 2010.

Novine 17 / srpanj 2008.

Novine 16 / srpanj 2007.

Novine 15 / siječanj 2007.

Novine 14 / svibanj 2005.

Novine 13 / siječanj 2005.

Novine 12 / travanj 2004.

Novine 11 / rujan 2003.

Novine 10 / prosinac 2002.

Novine 9 / studeni 2002.

Novine 8 / svibanj 2001.

Novine 7 / listopad 2000.

Novine 6 / travanj 2000.

Novine 5 / prosinac 1999.

Novine 4 / lipanj 1999.

Novine 3 / svibanj 1998.

Novine 2 / studeni 1997.

Novine 1 / srpanj 1997.

I. Područno vijeće

1. Grad Zagreb

II. Područno vijeće

1. Županija Krapinsko-Zagorska

2. Županija Sisačko-Moslavačka

3. Županija Karlovačka

4. Županija Bjelovarsko-Bilogorska

5. Županija Zagrebačka

III. Područno vijeće

1. Županija Varaždinska

2. Županija Koprivničko-Križevačka

3. Županija Međimurska

IV. Područno vijeće

1. Županija Virovitičko-Podravska

2. Županija Požeško-Slavonska

3. Županija Brodsko-Posavska

4. Županija Osječko-Baranjska

5. Županija Vukovarsko-Srijemska

V. Područno vijeće

1. Županija Zadarska

2. Županija Šibensko-Kninska

3. Županija Splitsko-Dalmatinska

4. Županija Dubrovačko-Neretvanska

VI. Područno vijeće

1. Županija Primorsko-Goranska

2. Županija Ličko-Senjska

3. Županija Istarska

Skip to content