Arhivirane obavijesti 2014.


Specijalizacija iz laboratorijske medicine

Poštovane kolegice i kolege,
Obavještavamo Vas da je „Narodnim novinama“ br. 139/2014. objavljen Pravilnik o izmjenama i dopunama Pravilnika o specijalističkom usavršavanju doktora medicine kojim se uvodi nova specijalizacija za doktore medicine, i to specijalizacija iz Laboratorijske medicine.
Napominjemo da Hrvatska komora medicinskih biokemičara nije imala službene spoznaje o spomenutom Pravilniku, niti je bila obaviještena od strane Hrvatske liječničke komore o istom.
U prilogu možete pročitati dopise koje smo uputili u zajedničkoj inicijativi s Hrvatskim društvom za medicinsku biokemiju i laboratorijsku medicinu i Farmaceutsko-biokemijskim fakultetom, kao i prijedlog rješavanja problema.
Ukoliko i Vi imate prijedloge mogućih aktivnosti u cilju zaštite interesa članstva i struke, Vaša mišljenja su dobrodošla (molimo da mišljenja i prijedloge šaljete na e-mail Komore: biokemija@hkmb.hr).
Unaprijed zahvaljujemo.


Upravne pristojbe

2.12.2014.

Obavještavamo Vas da je Hrvatska komora medicinskih biokemičara od Ministarstva zdravlja zaprimila obavijest da, sukladno tumačenju Ministarstva financija-Porezne uprave, u postupcima izdavanja i obnavljanja Odobrenja za samostalan rad nije potrebno uplaćivati upravne pristojbe.


Poziv za prijave za provoditelje stručnih nadzora

18.11.2014.

Pozivamo članove III. Područnog vijeća (Županija Virovitičko-Podravska, Županija Požeško-Slavonska, Županija Brodsko-Posavska, Županija Osječko-Baranjska, Županija Vukovarsko-Srijemska) i IV. Područnog vijeća (Županija Zadarska, Županija Šibensko-Kninska, Županija Splitsko-Dalmatinska, Županija Dubrovačko-Neretvanska) HKMB, zainteresirane za rad u provođenju stručnih nadzora. Biraju se po dva nova provoditelja nadzora iz svakog navedenog područnog vijeća. Uvjet je da do kraja 2014. imaju navršenih 5 godina specijalističkog staža.
Molimo zainteresirane da svoju prijavu dostave na e-mail adresu ureda HKMB biokemija@hkmb.hr do 26. studenoga 2014. Za nove provoditelje nadzora provest će se edukacija.


1. međunarodni kongres primarne zdravstvene zaštite

Poštovane kolegice i kolege,
obavještavamo Vas da će se od 20. do 23. studenog 2014. u Opatiji održati RENESANSA - 1. međunarodni kongres primarne zdravstvene zaštite, u organizaciji Centra za izvrsnost medicinskih struka, pod pokroviteljstvom Ministarstva zdravlja i Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje.


Reguliranje plaćanja zakupa

Poštovane kolegice i kolege,
obavještavamo Vas da je Hrvatska komora medicinskih biokemičara zaprimila odgovor Ministarstva zdravlja vezano za pitanje reguliranja plaćanja zakupa prostora kojeg koncesionaru daje u zakup dom zdravlja, a nastavno na situaciju nastalu ukidanjem odredbe članka 41. stavka 10. Zakona o zdravstvenoj zaštiti.

>Dopis Ministarstva zdravlja


Preporuke za slanje uzoraka u suradni laboratorij

3.4.2014.

Poštovane kolegice i kolege,
Povjerenstvo za stručna pitanja objavljuje preporuke za slanje uzoraka u suradni laboratorij.

Predsjednica Povjerenstva za stručna pitanja
Dr. sc. Lorena Honović, spec. med. biokemije


CROQALM

Poštovane kolegice i kolege,
sve je Više upita za obrazloženje obaveze sudjelovanja u nacionalnoj procjeni kvalitete rada MBL. Sve više ustanova, nažalost sa svrhom racionalizacije poslovanja, želi da se podastru pravni okviri kako bi opravdali pojedine troškove.

Predsjednica Povjerenstva za stručni nadzor i unapređenje kvalitete
Dr. sc. Ines Vukasović, spec. med. biokemije

>CROQALM pojašnjenje obveze sudjelovanja


Obavijest Povjerenstva za trajnu edukaciju

28.2.2014.

Poštovane kolegice i kolege,
Obavještavamo Vas da su e-seminari novi oblik trajnog usavršavanja te da se prema Članku 31. Pravilnika o trajnom usavršavanju magistara medicinske biokemije godišnje može dodijeliti najviše ukupno 3 boda za sudjelovanje na različitim e-seminarima.

Predsjednica Povjerenstva za trajnu edukaciju
Dr. sc. Renata Zrinski Topić, spec. med. biokemije


Program organiziranog usavršavanja u kliničkim medicinsko-biokemijskim laboratorijima za 2014.

25.2.2014.

Poštovane kolegice i kolege,
Prema odluci Izvršnog Odbora Hrvatske komore medicinskih biokemičara od 18.2.2014. godine Program organiziranog usavršavanja u kliničkim medicinsko-biokemijskim laboratorijima za 2014. godinu provoditi će se prema Članku 8. stavak 2. Pravilnika o trajnom usavršavanju magistara medicinske biokemije HKMB prema kojem prijedlog programa organiziranog usavršavanja može zatražiti zainteresirani magistar medicinske biokemije. Program i sadržaj organiziranog usavršavanja rješavati će se zasebno prema specifičnim potrebama zainteresiranog magistra medicinske biokemije, a u dogovoru kandidata i predstojnika kliničkog medicnsko-biokemijskog laboratorija te suglasnost Povjerenstva za stručna pitanja i Povjerenstva za trajnu edukaciju HKMB.

Predsjednica Povjerenstva za stručna pitanja
Dr. sc. Lorena Honović, spec. medicinske biokemije

Predsjednica Povjerenstva za trajnu edukaciju
Dr. sc. Renata Zrinski Topić, spec. med. biokemije


Smjernice za uzorkovanje venske krvi

24.2.2014.

Poštovane kolegice i kolege,
Povjerenstvo za stručna pitanja obavještava Vas da objavljene nacionalne preporuke za uzorkovanje krvi, Radne grupe za predanalitiku, Hrvatskog društva za medicinsku biokemiju i laboratorijsku (Biochemia Medica 2013;23(3):242-54) potvrđuje kao preporučene za primjenu u medicinsko biokemijskim laboratorijima.

Predsjednica Povjerenstva za stručna pitanja
Dr. sc. Lorena Honović, spec. medicinske biokemije


Laboratorijska dijagnostika šećerne bolesti u trudnoći - standardni laboratorijski postupak (II izdanje)

24.2.2014.

Povjerenstvo za stručna pitanja, Radna skupina za dijagnostiku šećerne bolesti u trudnoći donosi drugo, promijenjeno izdanje standardnog laboratorijskog postupka za dijagnostiku šećerne bolesti u trudnoći.


Plan provođenja stručnih nadzora

21.2.2014.

Na 16. e-sjednici Izvršnog odbora HKMB održanoj 03. veljače 2014. godine usvojen je Plan provođenja stručnih nadzora nad medicinsko-biokemijskim laboratorijima i medicinskim biokemičarima za 2014. godinu.


Zamolba za ispravkom Odluke o osnovama za sklapanje ugovora o provođenju zdravstvene zašite iz obveznog zdravstvenog osiguranja

10.1.2014.

Poštovane kolegice i kolege,
pročitajte dopis kojim je Hrvatska komora medicinskih biokemičara tražila izmjene Odluke o osnovama za sklapanje ugovora o provođenju zdravstvene zaštite iz obveznog zdravstvenog osiguranja objavljene u NN 156/13.


Kompetencije magistara medicinske biokemije i specijalista medicinske biokemije i laboratorijske medicine i Kompetencije specijalista analitičke toksikologije

10.1.2014.

Poštovane kolegice i kolege,
obaviještavamo Vas da je Izvršni odbor na svojoj 13. sjednici dana 27. studenog 2013. godine usvojio dokument Kompetencije magistara medicinske biokemije i specijalista medicinske biokemije i laboratorijske medicine i Kompetencije specijalista analitičke toksikologije.

S poštovanjem, Predsjednik HKMB:
Goran Bulatović, mag.med.biochem, spec.med.biokemije


Novine 19 / prosinac 2019.

Novine 18 / veljača 2010.

Novine 17 / srpanj 2008.

Novine 16 / srpanj 2007.

Novine 15 / siječanj 2007.

Novine 14 / svibanj 2005.

Novine 13 / siječanj 2005.

Novine 12 / travanj 2004.

Novine 11 / rujan 2003.

Novine 10 / prosinac 2002.

Novine 9 / studeni 2002.

Novine 8 / svibanj 2001.

Novine 7 / listopad 2000.

Novine 6 / travanj 2000.

Novine 5 / prosinac 1999.

Novine 4 / lipanj 1999.

Novine 3 / svibanj 1998.

Novine 2 / studeni 1997.

Novine 1 / srpanj 1997.

I. Područno vijeće

1. Grad Zagreb

II. Područno vijeće

1. Županija Krapinsko-Zagorska

2. Županija Sisačko-Moslavačka

3. Županija Karlovačka

4. Županija Bjelovarsko-Bilogorska

5. Županija Zagrebačka

III. Područno vijeće

1. Županija Varaždinska

2. Županija Koprivničko-Križevačka

3. Županija Međimurska

IV. Područno vijeće

1. Županija Virovitičko-Podravska

2. Županija Požeško-Slavonska

3. Županija Brodsko-Posavska

4. Županija Osječko-Baranjska

5. Županija Vukovarsko-Srijemska

V. Područno vijeće

1. Županija Zadarska

2. Županija Šibensko-Kninska

3. Županija Splitsko-Dalmatinska

4. Županija Dubrovačko-Neretvanska

VI. Područno vijeće

1. Županija Primorsko-Goranska

2. Županija Ličko-Senjska

3. Županija Istarska

Skip to content